Saturday, May 13, 2017

Van Zwartsluis naar Wageningen

Na een uitstekend ontbijt stap ik om 8:15 op de fiets. Na Zwartsluis het eerste pontje voor vandaag, de schipper ziet mij aankomen fietsen en wacht op mij. Voor € 1,- brengt hij mij naar Genemuiden.
Via Hanzestad Hasselt kom ik bij Hearst waar het Hearsterveer, het laatste handgetrokken kabelpontje van Nederland mij over de Vecht brengt. Ik ben er om 9:20 veel te vroeg want het pontje vaart vanaf 10:00. Maar de "oude baas" ziet mij aankomen en neemt de tijd niet zo precies. Hij heeft belangstelling voor mijn fiets en we raken aan de praat over verschillende veerpontjes in Nederland.
De overtocht kost € 0,60. Ik geef hem € 1,- en hoef natuurlijk geen wisselgeld.

    

Aan de Zwolse kant vind je een grote bel waar je de pont baas kunt laten weten dat je wilt oversteken.
  

De tocht gaat verder door Zwolle richting Hattem, dit stuk van Overijssel is zeer de moeite waard.
Tussen Zwolle en Hattem pontje nummer 3 voor vandaag over de IJssel, voor €1,- naar de overkant. Krijg van "kaptein Iglo" zelfs een bonnetje, kaartje op aanvraag vertonen, er gaan "1,5 man en een peerde kop " naar de overkant.


Na Hattem kom je in de Veluwe, veel bos met goede fietspaden, er stak 100 m voor mij een edelhert over het fietspad. Op dit stuk van de route veel gelegenheden voor koffie en lunch. Vanuit het IJsseldal moeten de nodige hoogtemeters worden gewonnen om de stuwwallen van de noordelijke Veluwe te bedwingen, hoezo Nederland vlak. 
Via Staverden (met stadsrechten, profileert zich als de kleinste stad van de wereld) naar Harskamp waar staatsbosbeheer nog wel iets te doen heeft aan onderhoud fietspaden kom ik rond 16:15 met wederom 145 km op de teller bij B&B de Willemshoeve. Prima overnachtingsadres, de fiets kan in een afgesloten schuur en er is o.a. airco en koelkast op de kamer. 
De route was goed te fietsen, af en toe een bospad of onverhard stuk weg. Weer zat ondanks de voorspellingen mee, ondanks code geel voor provincie Gelderland maar één enkel buitje gehad onderweg. 

2 comments:

hero said...

Wederom een stevig stuk gefietst. Zulke afstanden gaan wij in Engeland niet fietsen per dag. Mooie route trouwens. Leuk met die kleine pontjes.

Diny said...

Doet me beetje denken aan de heen en weer wolf van Pluk van de Petteflet...
Mooi Nederland !
Code geel echt ?